Kawa a flora bakteryjna – czy wpływa na mikrobiotę jelit?

Udostępnij
Pytanie

Piję dużo kawy, a flora bakteryjna jelit jest czymś, o co staram się dbać. Czy kawa działa na nią pozytywnie, na przykład stymulując wzrost dobrych bakterii, czy raczej może ją zaburzać? Czy ilość wypijanej kawy ma znaczenie dla zdrowia jelit?

AB
Odpowiedź specjalisty

Kawa to najpopularniejszy napój na świecie, który wypijany w odpowiednich ilościach nie tylko poprawia zdolność koncentracji, ale może też może wspierać profilaktykę wielu chorób (cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), marskości wątroby). Przypuszcza się, że wynika to właśnie z korzystnego wpływu kawy na mikrobiotę jelitową. Kawa obfituje w związki bioaktywne, a dokładniej w polifenole (np. kwas kawowy), które mają zdolność modulowania mikrobiomu jelitowego.

Według doniesień naukowych polifenole powodują wzrost prozdrowotnych bakterii jelitowych z rodzajów Faecalibacterium sp., Lactobacillus, Akkermansia i Bifidobacterium, które są związane z produkcją krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). Stąd kawa może być dobrym sprzymierzeńcem jelit, ale nie należy przekraczać dziennego progu spożycia kofeiny, który wynosi 400 mg na dobę. Ponadto, dla prawidłowej pracy jelit i równowagi mikrobioty jelitowej, odradza się stosowania dodatków do kawy (cukier, śmietanka).


Wybierz badania i zadbaj o zdrowie