Dieta przy SIBO – co jeść, by wspierać zdrowie?

Daria Kotek
Udostępnij

SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), to zaburzenie, które dotyka coraz większej liczby osób. Szacuje się, że może odpowiadać nawet za 50–80% przypadków zespołu jelita drażliwego (IBS).

dieta przy sibo

Polega na nadmiernym namnażaniu bakterii w jelicie cienkim, gdzie naturalnie powinno być ich znacznie mniej niż w jelicie grubym. Objawy SIBO bywają uciążliwe i znacząco obniżają komfort życia. Najczęściej są to:

  • wzdęcia, gazy, uczucie pełności,
  • bóle brzucha,
  • biegunki lub zaparcia,
  • objawy ogólnoustrojowe: zmęczenie, problemy ze snem, mgła mózgowa, a nawet zmiany skórne.

Leczenie SIBO zwykle obejmuje antybiotykoterapię (np. rifaksyminą), probiotyki oraz odpowiednio dobraną dietę. Sama dieta nie wyleczy przerostu bakteryjnego, ale jest niezwykle ważnym elementem terapii – łagodzi objawy, wspiera proces leczenia i zmniejsza ryzyko nawrotów.

Warto przeczytać: https://diag.pl/pacjent/dolegliwosci-jelitowe/

Dlaczego dieta ma tak duże znaczenie w SIBO?

W jelicie cienkim powinno być relatywnie mało bakterii. Gdy dochodzi do ich przerostu, część spożywanego pokarmu staje się dla nich pożywką. W wyniku fermentacji powstają gazy (wodór, metan, siarkowodór), które odpowiadają za typowe dolegliwości. Dieta decyduje o tym, czy bakterie w jelicie cienkim mają dostęp do łatwo fermentujących składników, czy raczej zostają „zagłodzone”. Dzięki ograniczeniom żywieniowym można zminimalizować objawy i zwiększyć skuteczność leczenia.

Najczęściej stosowaną metodą żywieniową jest dieta low FODMAP – opracowana na Uniwersytecie Monash w Australii. FODMAP to fermentujące oligo-, di-, monosacharydy i poliole, czyli węglowodany trudniej trawione, które łatwo fermentują w jelitach.

Produkty polecane (low FODMAP):

  • Białko: chude mięso (indyk, kurczak, królik, cielęcina), ryby (dorsz, łosoś, makrela, pstrąg), owoce morza, jaja.
  • Węglowodany: ryż biały i brązowy, kasza jaglana, komosa ryżowa, kasza gryczana niepalona, makarony bezglutenowe.
  • Warzywa: marchew, cukinia, ogórek, pomidor, bakłażan, sałata, szpinak, rukola, dynia.
  • Owoce: truskawki, borówki, winogrona, kiwi, pomarańcze, banany niedojrzałe, melon kantalupa.
  • Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy, masło klarowane.
  • Dodatki: świeże zioła, przyprawy korzenne (imbir, kurkuma, cynamon), niewielkie ilości orzechów (włoskie, makadamia, pekan).

Niektóre produkty nasilają fermentację i wzdęcia, bo stanowią łatwą pożywkę dla bakterii:

  • rośliny strączkowe (fasola, soczewica, groch, soja, ciecierzyca),
  • cebula, czosnek, por, karczochy, szparagi, kalafior, brokuły, brukselka, kapusta,
  • pszenica, żyto, jęczmień i produkty z nich wytwarzane,
  • mleko i świeże produkty mleczne (laktoza),
  • jabłka, gruszki, mango, arbuz, suszone owoce,
  • miód, syrop z agawy, słodziki typu sorbitol, mannitol, ksylitol.

Dieta low FODMAP nie jest dietą dożywotnią – zwykle stosuje się ją przez 4–6 tygodni, a następnie stopniowo rozszerza, obserwując tolerancję organizmu.

Dieta keto a SIBO

Dieta ketogeniczna, oparta na bardzo niskiej podaży węglowodanów, bywa rozważana jako wsparcie przy SIBO. Plusem stosowania diety ketogenicznej jest ograniczenie fermentacji i gazów dzięki małej ilości spożywanych cukrów, pacjenci zgłaszają dużą poprawa w kwestii redukcji biegunek. Natomiast na niekorzyść tej diety przemawia wysoka zawartość tłuszczu, który może obciążać wątrobę i trzustkę, dodatkowo może to nasilać refluks i dolegliwości trawienne a niska ilość błonnika sprzyja zaparciom. Dieta keto może działać korzystnie u niektórych pacjentów, ale nie jest rozwiązaniem uniwersalnym. Wymaga kontroli dietetyka i lekarza.

Naturalne sposoby wspierające walkę z SIBO

Oprócz farmakoterapii i diety, istnieją naturalne metody, które mogą pomóc w łagodzeniu objawów i zmniejszeniu ryzyka nawrotów. Jednym z podejść jest zastosowanie ziół i ekstraktów roślinnych np. olejek z oregano, ekstrakt z pestek grejpfruta, berberyna, allicyna, tymianek. Badania sugerują, że terapie ziołowe bywają skuteczne niemal jak antybiotyki, ale wymagają ostrożności. Należy zadbać o regularne posiłki i przerwy, zachowanie 4–5 godzin odstępu między posiłkami wspiera działanie tzw. kompleksu wędrującego (MMC), który oczyszcza jelita. Zadbanie o nawodnienie, minimum 30 ml wody na kg masy ciała wspiera perystaltykę i zapobiega zaparciom. Sen i redukcja stresu, brak snu i przewlekły stres pogarszają pracę jelit i sprzyjają SIBO.

Przeczytaj także: https://diag.pl/pacjent/artykuly/imo-czyli-przerost-metanogenow-w-jelicie-cienkim-co-to-za-choroba/

Probiotyki i prebiotyki – czy warto?

Temat stosowania probiotyków i prebiotyków w SIBO jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych w gastroenterologii. Z jednej strony probiotyki są znane z korzystnego wpływu na mikrobiotę jelitową, z drugiej – w SIBO mogą czasami nasilać objawy, takie jak wzdęcia, gazy czy bóle brzucha. Probiotyki i prebiotyki budzą duże zainteresowanie w terapii SIBO, ale wymagają ostrożności i starannego dobrania. Mogą wspierać równowagę mikrobioty, zmniejszać biegunki i wspomagać barierę jelitową. zmniejszenie biegunek i poprawa regularności wypróżnień dodatkowo wpływają na poprawa integralności śluzówki jelitowej oraz obniżenie stanu zapalnego w jelitach. Najlepiej przebadane w tym kontekście są m.in.: Saccharomyces boulardii, Lactobacillus plantarum 299v, Bifidobacterium lactis. Jednak niektóre szczepy  mogą zwiększać produkcję gazów i nasilać objawy.  W ostrej fazie SIBO probiotyki bywają źle tolerowane, dlatego często wprowadza się je dopiero po antybiotykoterapii .

Prebiotyki (inulina, FOS, skrobia oporna) odżywiają mikrobiotę, ale w fazie aktywnego SIBO często nasilają objawy. Zwykle wprowadza się je dopiero po wyleczeniu przerostu, aby odbudować mikrobiotę jelita grubego.

Nadwrażliwości pokarmowe a SIBO

SIBO bardzo często współistnieje z różnego rodzaju nadwrażliwościami pokarmowymi. Pacjenci zmagają się nie tylko z objawami wynikającymi z samego przerostu bakteryjnego, lecz także z nietolerancją lub nadreaktywnością organizmu na określone produkty. To sprawia, że dieta przy SIBO staje się szczególnie wymagająca.

Mechanizmy powstawania nadwrażliwości pokarmowych w SIBO

  1. Uszkodzenie bariery jelitowej
    W SIBO bakterie w jelicie cienkim fermentują niestrawione resztki pokarmowe, wytwarzając gazy i toksyczne metabolity. To prowadzi do stanu zapalnego i zwiększonej przepuszczalności jelit („zespół nieszczelnego jelita”). W efekcie niestrawione fragmenty białek mogą przenikać do krwiobiegu, prowokując reakcję układu odpornościowego.
  2. Zmiana w składzie mikrobioty
    Dysbioza sprzyja osłabieniu tolerancji pokarmowej. Brak równowagi wśród bakterii jelitowych powoduje, że niektóre produkty (np. nabiał, gluten) są gorzej rozkładane, co nasila objawy.
  3. Nadwrażliwość trzewna
    U pacjentów z SIBO obserwuje się nadreaktywność nerwów jelitowych, przez co nawet fizjologiczne procesy trawienia mogą być odbierane jako ból, wzdęcia czy dyskomfort.
  4. Aktywacja układu odpornościowego
    W przewlekłym SIBO mogą pojawiać się reakcje opóźnione, związane z odpowiedzią IgG na antygeny pokarmowe.

Jak radzić sobie z nadwrażliwościami pokarmowymi przy SIBO?

  1. Dzienniczek żywieniowy – notowanie spożywanych produktów i objawów pozwala szybciej zidentyfikować nietolerowane pokarmy.
  2. Dieta eliminacyjna – czasowe wykluczenie podejrzanych produktów po wykonaniu badań nadwrażliwości pokarmowych Imupro. Następnie stopniowe ponowne wprowadzanie w celu sprawdzenia tolerancji.
  3. Badania diagnostyczne – testy na nietolerancję laktozy, fruktozy, testy na celiakię, a także badania mikrobioty jelitowej np. Basic.
  4. Regeneracja jelit – suplementy wspierające śluzówkę jelit (np. L-glutamina, cynk, kwas masłowy) mogą pomóc w odbudowie bariery i zmniejszeniu reaktywności na pokarmy.

Podsumowanie

Dieta przy SIBO to nie tylko eliminacja produktów, ale także strategiczne wspieranie zdrowia jelit. Najczęściej stosuje się dietę low FODMAP, która redukuje fermentację i objawy. Dieta ketogeniczna może pomóc wybranym osobom, ale nie jest dla wszystkich. Ważne jest również podejście całościowe: naturalne metody (zioła, sen, nawodnienie), odpowiednia praca nad mikrobiotą (ostrożnie dobrane probiotyki i prebiotyki), diagnostyka (np. badania mikrobioty) i obserwacja nadwrażliwości pokarmowych. Najlepsze efekty daje połączenie farmakoterapii, diety i zmian stylu życia – zawsze w konsultacji z lekarzem i dietetykiem klinicznym.

Bibliografia

  • American College of Gastroenterology. (2020). ACG Clinical Guideline: Small Intestinal Bacterial Overgrowth. American Journal of Gastroenterology, 115(2), 165–178.
  • Efremova, I., Sergeeva, N., Nuzhny, E., et al. (2024). Efficacy and safety of a probiotic containing Saccharomyces boulardii CNCM I-745 in the treatment of small intestinal bacterial overgrowth in decompensated cirrhosis: A randomized controlled trial. Journal of Clinical Medicine, 13(11), 3201.
  • Vavricka, S. R., & Schoepfer, A. M. (2021). Diagnosis and treatment of small intestinal bacterial overgrowth. Expert Review of Gastroenterology & Hepatology, 15(9), 889–901.
  • Quigley, E. M. M., Murray, J. A., & Pimentel, M. (2020). A comprehensive review of small intestinal bacterial overgrowth: Pathogenesis, clinical manifestations, diagnosis, and treatment. Gastroenterology & Hepatology, 16(1), 33–47. PMID: 32123460
  • Valitutti, F., Mennini, M., Monacelli, G., Fagiolari, G., Piccirillo, M., Di Nardo, G., & Di Cara, G. (2025). Intestinal permeability, food antigens and the microbiome: a multifaceted perspective. Frontiers in Allergy, 5, 1505834.
  • Velasco-Aburto, S., Llama-Palacios, A., Sánchez, M. C., Ciudad, M. J., & Collado, L. (2025). Nutritional Approach to Small Intestinal Bacterial Overgrowth: A Narrative Review. Nutrients, 17(9), 1410.